SUPERUSED HOME

Project by Superuse on site

Photography ©  Denis Guzzo | Digital 5500px available

INTRODUCTION

“It is made with the waste of the waste of the waste.”

Quote from the interview with Césare Peeren, June 2019.

After a long restoration, we proudly present the result of Superuse co-founder Césare Peeren’s home. This is a beautiful example of how our cities could evolve, re-using pre-existing housing and local material flows. Starting from the ’90s, thanks to cooperation between the municipality and private owners, the street’s new inhabitants managed to save the whole housing complex.

 

Césare’s house has resulted in an organic assembling of elements and materials from other Superuse ‘s projects realized during the following two decades, implementing flows of re-used materials into the renovation process.

The tall back door also provides daylight for the desk on the first floor, which is also transparent. In the summer months, the reflecting thermal curtains are kept closed during the daytime to limit the heat entering the house.

Same as in the first floor' bathroom, the kitchen floor was composed using 'dead stock ceramic tiles.

SECOND FLOOR

FIRST FLOOR

A short stair connects the entrance to both the ground and the first floor.

The first floor also has a layered sandglass that provides daylight from the street's side. Two old aeroplane seats provide a comfortable corner for reading.

A small GRREN guest room has been created on the garden side, which has an overview of both the garden and dining room.

To cite one of the materials used for the house: the garden’s facade’s insulation has been realised by upcycling Trespa plates leftover from the other two projects.

 

Initially, the grey panels were office desks dismantled from a bank in Rotterdam in 2009. Upcycling materials, in this case, is done by giving new aesthetic value and adding functions simultaneously. After drilling the anti-slip stripes, the material was mainly reused for the DortYart project as flooring.

Image slider below [phone pics] : cosy vibes at the SUPERUSED HOME during a summer night

THIRD FLOOR

Roof and balcony to harvest water, energy and grow food

Below image slider: horizontal views of the first floor

Reused and upcycled roof materials

Respecting the historical aesthetics and local regulations, the house has been maintained in its original look on the street side, while it has been modernized on the garden’s side.

With the same approach, the roof has been regenerated by re-using the old shingles by composing the house’s number ’98’ in its front facade.

Superused Home is intended to be able to host many people within a community-based living style. On the third floor, the attic is designed as an open space living unit, connected by a long stair to the ground floor.

Rainwater is a precious resource in terms of food production and house-holding. Furthermore the Netherlands is facing today unprecedented water shortage.

 

Also thanks to the clean surface chosen for the roof, a relevant amount of rain water can be collected for gardening. The house is provided with three collecting PVC silos: one on the balcony and further diverted downstair to the water storage on the garden floor.

Combining older-generation solar panels with new ones, energy is harvested from the roof and the balcony installations.

 

The attic’s living unit can run almost entirely driven by solar energy and passive climatic solutions, thanks to low-consumption home appliances.

 

The solar panels on the new structure harvest sunlight while shading the interiors and protecting the door and windows from direct rain.

Designed by Superuse on site, the new interiors for VIISI’s headquarters in Amsterdam won the Desko Circular Design Award 2015. From urban mining to final results, this series represents the most extensive documentation of a Superuse project ever made.

Sponsored  by  VIISI

See project

The whole housing complex along the east side of the Gerald Scholtenstraat in Rotterdam resumes three decades of community efforts, where inhabitants joined forces to save the heritage value of the street.

The communal approach is also expressed in the collaboration between Césare, Mel and their neighbour Hugo, a master of crafts in building and wood crafts, who represent an essential ingredient to complete the restoration, sharing both efforts, knowledge, and investments.